.

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
01:28:38

 

Σχολείων 2, 61200
Τηλ. 2343032042
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Αξιούπολη βρίσκεται σε εύφορη παραποτάμια περιοχή της κοιλάδας του Αξιού, σε απόσταση 32 χλμ. δυτικά του Κιλκίς. Οι κάτοικοι είναι περίπου 3.000. Είναι αξιόλογο συγκοινωνιακό και αγροτοεμπορικό κέντρο της δυτικής όχθης του Αξιού, τοποθετημένη διαμετρικά σε σχέση με το Πολύκαστρο. Η παλιά της ονομασία είναι Μποϊμίτσα, που σημαίνει περιοχή που πολεμά συνέχεια, γεγονός πραγματικό για τους εκάστοτε κατοίκους της, που έλεγχαν ένα από τα σημαντικότερα σταυροδρόμια της αρχαιότητας την είσοδο της κεντρικής Ευρώπης στο Αιγαίο από τη δίοδο του Αξιού.Για τη δημιουργία της η παράδοση αναφέρει ότι γύρω στα 1720 έγινε συνένωση τριών Χριστιανικών οικισμών, ίχνη των οποίων υπάρχουν ακόμη στα γύρω υψώματα. Η ενεργός συμμετοχή της στις επαναστατικές κινήσεις στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οδήγησε στο κάψιμο μεγάλου μέρους της πόλης από τους Τούρκους το 1880.

 

Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας και για το λόγο αυτό θεωρείται σε όλο το μήκος του ως βιότοπος ειδικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δέλτα του στο Θερμαϊκό που προστατεύεται με τη διεθνή σύμβαση Ramsar. Το ?ευρυρρέον? ποτάμι του Ομήρου μπαίνει στην ελληνική γη έχοντας διατρέξει τριακόσια χιλιόμετρα, από τις πηγές του στο σερβοαλβανικό όρος Σκάρδο, ποτίζει κοιλάδες και χωράφια, τρέφει το χώμα, δίνει ζωή, γλυκαίνει το κλίμα και διαρρέοντας τη γη της αρχαίας Παιονίας χύνεται στην αγκαλιά του Θερμαϊκού κόλπου. Ποταμός γνωστός από τα αρχαιότατα χρόνια. Υμνείται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως ?κάλλιστον ύδωρ? και ο Ευριπίδης στις ?Βάκχες? τον ονομάζει ?ωκυρόαν?. Ο ποταμός έχει πάρει το όνομά του από τον μυθικό Αξιό, γενάρχη των Παιόνων βασιλιάδων και προσφέρει με μεγαλοπρέπεια τα πλούτη του στο πέρασμά του μέσα στους αιώνες. 

Στην Αξιούπολη βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου ο οποίος χτίστηκε ανάμεσα στα 1680-1700. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο νεότευκτος Ιερός Ναός Άξιον Εστί. Το Μέγα Ρέμα (Κοτζά - Ντερέ) είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη. Είναι ένας τόπος ιδανικός για ψάρεμα και διασκέδαση μιας και διαθέτει ταβέρνες, εστιατόρια και δυνατότητες διαμονής. Στα 15 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη βρίσκεται μια πανέμορφη τοποθεσία με τεχνητή λίμνη μήκους 2 χλμ. και βάθους 35μ., γνωστή και ως «Λίμνη Μεταλλείου», ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων. 

Το Σκρά απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ και απλώνεται στις Β.Α. πλαγιές του Πάικου σε ύψος 520 μ. Το παλιό του όνομα ήταν Λιούμνιτσα ενώ το σημερινό το οφείλει στην κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α' παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο της ομώνυμης μάχης (Σκρα - Ραβινέ) καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Ελληνικού Κράτους αλλά και του Α' παγκοσμίου πολέμου. Με έναν χαρακτηριστικό, περήφανο γεροπλάτανο στην πλατεία του χωριού, το Σκρα θεωρείται τόπος προσκυνήματος και εορτασμού για την ομώνυμη μάχη και στο ιδιαίτερο Ηρώο των πεσόντων του 1918 γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, μνημόσυνο για τους νεκρούς αξιωματικούς και στρατιώτες των μαχών εκείνων, οι οποίοι ανήκαν στην λεγόμενη Ελληνική Μεραρχία Κρητών και Αρχιπελάγους. Στο Σκρά λειτουργεί το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά από τον Μάιο του 2002 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρά. Την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης Μάιου του 1918. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, παρθένα η οργιαστική βλάστηση, απότομες οι μικρές πλαγιές από όπου κυλούν πεντακάθαρα νερά, που σχηματίζουν μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες και η περιοχή προσφέρεται για ποικιλία φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Η Σμαραγδένια Λίμνη που οφείλει το όνομά της στο υπέροχο σμαραγδί χρώμα που προσδίδουν στα νερά της οι ασβεστοποιημένοι και απολιθωμένοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον πυθμένα της. Είναι μια φυσική μικρή λίμνη χαμένη πίσω από ένα σχεδόν αδιαπέραστο φράγμα από φουντουκιές, κισσούς και κληματσίδες με χαρακτηριστικό πέρα από την ομορφιά τα παγωμένα νερά της. Αρκετά ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μια επίσκεψη στα μικρά αποστακτήρια του Φανού όπου παράγεται εκλεκτό κρασί και τσίπουρο. Καθώς επίσης και στον κεντρικό σιδηροδρομικό συνοριακό σταθμό της Ειδομένης με την πρώτη ηλεκτροκίνητη γραμμή στην Ελλάδα.